Asignatura del grado de Periodismo de la Universidad Autónoma de Barcelona
RAP en CATALÀ
UNA MICA D'HISTÒRIA...
Els orígens
Fa més de vint anys que es fa rap a l'Estat Espanyol, des de l'última meitat dels anys 80, més o menys, quan la cultura hip hop va començar a introduir-se al país. A Catalunya també es feia rap, però no en català. No va ser fins l'any 1999 que vam escoltar un tema en català, 'Jo no sóc polac', una cançó del barceloní El Dísop que va ser tot un revulsiu. Escolteu-la:
'Jo no sóc polac' va causar molta polèmica. La societat espanyola i part dels seus seguidors no comprenien que cantés en català, i com que criticava als independentistes, també va ser molt criticat des del sector catalanista. Tot i així, gràcies a aquest tema, l'àlbum va catapultar-se al llistat de discos més venuts a Catalunya. Amb el temps El Dísop canvia d'ideeologia i finalment, l'any 2012, corregeix la cançó. Nació Digital publica llavors: "El raper Dísop es passa a l'independentisme". En aquest article el periodista Jordi Palmer recorda què deia la primera lletra de 'Jo no sóc polac":
"La meitat de Catalunya la forma el Sud d'Espanya / els partits separatistes no se de què s'estranyen / amb declaracions estúpides que sempre porten cua / a la classe treballadora la independència se la sua"
I la compara amb la nova versió, 'Jo no sóc polac 2.0':
"Ens odien / ens difamen / no se n'amaguen", "No som nosaltres qui provoca la fissura / tisores / un nou mapa serà la millor cura" i "Maleïts nacionalistes? / però si sou espanyolistes! / i ens tracteu als catalanistes / com si fossim terroristes".
Uns inicis tímids
Als anys 90 sorgeixen diversos grups de rap a Catalunya (El Dísop, Falsa Alarma, ZPU, +++), però pocs s'animen a cantar en català. Sortosament, a finals de la dècada neix Batzak, un grup que fa lletres crítiques amb la societat i el capitalisme. Pau Llonch, el lider d'AT VERSARIS, pertanyia llavors a aquesta banda. Una mica més tard, l'any 2002, neix Pirat's Sound Sistema, un grup que fa rap fusió amb reggae i ska. Rodrigo Laviña, membre d'AT VERSARIS, pertanyia en els seus inicis a Pirat's. Darrerament han evolucionat més cap al reggae. Una de les seves cançons més conegudes és 'Digues que faràs' del 2007:
Difusió i consolidació
L'any 2004 Pau Llonch, Rodrigo Laviña i Dj Singular s'uneixen i creen AT VERSARIS, considerats els pioners en rap en català. Aconsegueixen més difusió i es consoliden. Les seves lletres toquen un gran ventall de temàtiques, entre les quals destaquen, per quantitat, les que posen de manifest la seva militància anticapitalista. El rap català és per sobre de tot un rap combatiu. Escolteu-los!
AT VERSARIS - VOLEN (2009)
AT VERSARIS - NO APTE (2010)
AT VERSARIS PARA LA TUERKA (2011)
Durant aquests anys també neixen grups que tan canten en català com en castellà, com per exemple, EAM (Exèrcit d'Alliberament Nacional, 2011), que també escriuen unes lletres molt combatives, tot i que el seu estil és més difícil de classificar perquè tenen cançons amb elements de blues, del rock i fins i tot del metal.
També en valencià
Més recenment hem conegut dues bandes valencianes que arriben amb força: ARRAP i ZOO. Altre cop parlem de dues bandes molt combatives i crítiques sobretot amb el Govern Valencià, a qui arrap qualifica de màfia. Però millor que ho escolteu vosaltres mateixos:
ARRAP - FEM FORA LA MÀFIA
ARRAP - DESPERTA FERRRO
ZOO - ESTIU