top of page

Com fem servir les xarxes socials?

Una font d'estereotips per crear una imatge feta a mida

Les xarxes socials són una gran font d’interculturalitat que permeten que persones d’arreu del món estiguin en contacte i comparteixin vivències, costums, aficions, etc. Però cal tenir en compte que a les xarxes socials les identitats es construeixen, en la majoria dels casos, com identitats d’aparador. Segons l’estudi Estereotipos publicitarios y representaciones de género en las redes sociales (2013), els adolescents acaben prenent les manifestacions de gènere que comparteixen socialment i les re-configuren, exagerant-les. A més, en les seves autopresentacions busquen fotografies brillants i prenen com a referent la publicitat i les representacions d’homes i dones d’altres formats audiovisuals, reproduint i remodelant alguns estereotips de gènere. Els joves usuaris (no oblidem que un 84% dels joves europeus utilitzen xarxes socials) prefereixen, doncs, construir-se un personatge amb bona imatge en aquest nou espai públic  a fomentar el diàleg intercultural o fomentar una cooperació crítica.

 

 

D’altra banda, els estereotips de conducta estesos a les xarxes socials contribueixen a la violència de gènere segons conclusions de la Trobada Nacional de la Salut i Medicina de la Dona (SAMEM 14). Segons els experts reunits, la violència de gènere no es reduirà fins que s’intervingui sobre els estereotips de conducta instaurats en aquestes xarxes. El doctor José Luis Neyro, del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Universitario Cruces de Bilbao, afirma que els models de conducta considerats populars en "les xarxes socials, la publicitat, la literatura o el cinema, es traspassen a les relacions de parella en les que se segueixen una sèrie d’estereotips i prejudicis sexistes o masclistes, com el del noi fort, dur, dominant, etc, o relacions en les que ha d’existir un control i dominació per part d’ell cap a ella. Els nois sensibles són apartats”

 

Els estereotips són un factor inherent a qualsevol societat, i cap a qualsevol societat aliena. La recent tragèdia aèria als Alps de Germanwings ha deixat a les xarxes socials rastres d’intolerància que no són estranys quan passen fets d’aquestes magnituds. Fernando Vallespín escrivia al diari El País, només uns dies després del succés, el següent: “S’imaginen les reaccions a la premsa alemanya i d’altres països europeus si s’hagués tractat, diguem-ne, d’un vol d’Iberia Express? Què no haurien dit sobre la nostra suposada improvització, absència de controls, o deixadesa en general? Haguéssim estat un blanc fàcil per a ser torpedejats en el nostre orgull nacional per importants sectors de la premsa sensacionalista. I la raó és evident, hi ha un terreny abonat contruït a partir d’estereotips nacionals que funcionen amb una immensa capacitat de convicció. […] Suposem que l’avió sortia de Tesalònica i era d’un companyia grega. La imputació, en aquest cas, hagués anat molt més enllà de l’acció individual del copilot per traslladar-se a la situació general del país”.

Aquesta és la imatge que fomenta la publicitat i els mitjans

bottom of page