top of page

Vist a Twitter

- Racisme

 

Twitter està jugant molt males passades a gent que demostra aquesta intolerància i els estereotips en què creuen. Tal com explica Rut de las Heras Bretín en un article a El País, han saltat a la fama persones anònimes per fets molt semblants entre ells. Un és el cas de Justine Sacco, que el desembre de 2013 va anar a passar les vacances a Sudàfrica. Abans d’agafar el vol Nova York - Londres (per fer escala després) va publicar el següent tuit: “Me’n vaig a Àfrica. Espero no agafar el SIDA. És broma. Sóc blanca”. Aquest tuit d’una persona amb tan sols 170 seguidors es va convertir ràpidament en viral i quan Sacco va aterrar a Ciutat del Cap ja era trending topic mundial. Aquest fet li va costar el lloc de feina.

 

- Misoginia 

 

Més de 60 mil piulades discriminatòries durant dos mesos. Aquesta és la xifra registrada per l’exposició Tweetbalas, al Museo Memoria i Tolerancia de Mèxic. Entre els principals hashtags utilitzats es trobaven els relacionats amb la homofobia, seguits pels misògins i classistes. Alguns exemples són “#huelesaindigena”, “#lasmujeresnotienenderechoa” o “#felicidadeserespobre”. És cert que no tothom els utilitza seriosament, ja que molts dels usuaris escriuen totes les seves publicacions amb un clar sarcasme que els fa pujar de seguidors. El problema ve quan una persona té realment aquests pensaments. A Twitter, per exemple, s’han trobat pàgines que defensen el maltractament amb noms com @muerenpocas que recolzen el maltractament i asseguren que “cap dona no és maltractada sense motiu”. Aquests comptes es censuren ràpidament, però en sorgeixen més en poques hores amb noms similars i amb la mateixa finalitat.

- Racisme

 

Un altre exemple de racisme a les xarxes és el de la mort d’Edita Guerrero, una famosa cantant peruana de cúmbia. Quan la noticia va arribar als internautes el racisme va tornar a aflorar a Twitter. “Hem vist insults intolerables a través de les xarxes. Aquest no és un fet aïllat, és la punta d’un iceberg d’una realitat que amenaça al desenvolupament de la nostra societat”, afirma Eduardo Vega, defensor del Poble. 

- Falta d'empatia

 

Un altre cas és el d’Alicia Ann Lynch, que va tenir la idea de disfressar-se per carnaval de ferida de l’atemptat de la marató de Boston, i va pujar una foto al seu compte de Twitter. La foto va ferir moltes sensibilitats i la protagonista va rebre molts insults. Va demanar perdó i fins i tot va haver de demanar que no assetgessin més els seus pares, que també en van patir les conseqüències.

bottom of page